Att tänka på innan du skaffar solceller

Att investera en större summa i solceller kan kanske kännas riskabelt. Men med tanke på att det idag är många privatpersoner som har investerat i solceller och redan känner att de börjar få avkastning på sin investering så är det många som kan vittna om att det är en lönsam investering.

Inte nog med att de får en bra avkastning under många år framåt genom att de erhåller reducerade energikostnader för sin fastighet så bidrar de också till en bättre miljö.

Under de senaste 6 åren har priserna för en solcellsanläggning sjunkit rejält vilket gör att de flesta idag kan investera i solceller för sin fastighet. Utöver det finns det också möjlighet att erhålla ett solcellsbidrag som ger dig 20 procent av din totala investering tillbaka vilket gör att återbetalningen för en solcellsanläggning inte behöver bli mer än cirka 10 år.

När det är dags att investera i en solcellsanläggning så finns det flera saker du behöver ha koll på för att få ut så mycket av din investering som möjligt. Bland annat är det viktigt att du begär offerter från flera solcellsleverantörer så att du kan jämföra priser och villkor för att hitta den mest kostnadseffektivaste lösningen för din solcellsanläggning.

Hos oss kan du hitta all information som du behöver för att göra en lyckad investering i solceller. Du kan också begära att få tre offerter helt kostnadsfritt vilket gör att du kan enkelt kan jämföra priser, leveransvillkor och garantier så att du hittar den mest prisvärda lösningen för din solcellsanläggning.

Vad du bör tänka på

När det är dags att planera för din solcellsinstallation så är det några saker som du behöver tänka på så att det finns bra förutsättningar för att installera solceller för din fastighet. Till att börja med så behöver du kontrollera så att du har en takyta som vetter mot söder där du kan installera dina solceller i Örebro.

Det är också viktigt att takytan inte ligger i skugga eller hamnar i skugga från träd eller byggnader under dagen, vilket kommer att påverka solcellernas effekt. Du bör även kontrollera att takets vinkel är minst 30 grader för att få ut det mesta av dina solceller.

Det går annars att montera en ställning där solcellspanelerna kan installeras för att få en bra vinkel mot solen. När du bestämmer vilket effekt din solcellsanläggning ska vara behöver du också se till att det finns tillräckligt med yta på taket för installationen.

Normalt krävs det inget bygglov för att installera solceller på en privat fastighet. Om din fastighet ligger i ett detaljplanerat område eller är kulturskyddat behöver du dock ansöka om bygglov. Är du osäker på vad som gäller för din fastighet kan du begära ett förhandsbesked från byggnadsnämnden i din kommun.

Att investera i en solcellsanläggning kostar en del pengar och för vissa kan det kanske finnas ett behov av att finansera en investering i en solcellsanläggning genom ett lån.

Det finns en hel del lån på marknaden som du kan erhålla till en låg ränta vilket innebär att du redan från första året kan få en avkastning på din investering, efter att du betalat dina amorteringar inklusive ränta. När lånet senare är betalt kan du sedan njuta av en bra avkastning på din investering i form av minskade energikostnader i många år framöver.